Pastoral
PLA DE PASTORAL
2024-2025
L'activitat pastoral constitueix l'essència del col·legi, per això l'acció pastoral esdevé una dimensió fonamental de la nostra acció educadora.
No podem concebre un col·legi de les MM. SS. CC. sense el compromís explícit d'anunciar el missatge de Jesús. Tampoc podem concebre el nostre col·legi com un col·legi públic de primària o un IES que consideren l'activitat pastoral complementària i per tant, prescindible en la formació integral i acadèmica de l'alumnat.
Tenim les nostres senyes d'identitat pròpies que deriven del caràcter propi de la Congregació. Aquestes senyes d'identitat, aquesta concepció vital ha d'impregnar tota la nostra activitat educativa. La dimensió pastoral no es duu a terme solament a actes exclusivament religiosos o a una casta de religió, sinó també i en diferent mesura, a tota la comunitat educativa.
Tenint en compte que el col·legi és cristià ha d’anunciar explícitament el missatge de Jesús i ha de fer-ho amb diversos actes i celebracions per a tot l'alumnat i per als pares, en què poden assistir de manera voluntària, però sempre respectats per tota la Comunitat Educativa.
Aquest projecte es basteix del Pla de Pastoral comú de tots els centres de les MM. SS. CC., per aquest motiu en aquest document es contempla una oferta molt concreta d'acció pastoral que respecta les conviccions i situacions personals de tots, per la qual cosa, animam i convidam tota la comunitat educativa a participar i implicar-se en la tasca evangelitzadora.
PLA DE PASTORAL
COL·LEGI JESÚS MARIA
CURS 2024-2025
INTRODUCCIÓ
L’activitat pastoral constitueix l’essència del col·legi, per això l’acció pastoral esdevé una dimensió fonamental de la nostra acció educadora.
Les Missioneres dels Sagrats Cors som una congregació apostòlica i evangelitzadora oberta als altres, que transmet els valors evangèlics i proposa als nostres col·laboradors a obrir-se al missatge cristià.
La Pastoral dels nostres centres comporta l’oferta d’una espiritualitat orientada a les arrels del cor de la persona, d’on surten els seus sentiments, pensaments, actituds i manera de ser. Aquest és el llegat de la nostra fundadora, Sor Maria Rafaela; inspirat en els cors de Jesús i Maria, referents de les nostres escoles. Per això, l’activitat pastoral esdevé una dimensió fonamental en la nostra tasca educativa.
La present proposta té la intenció d’implicar tota la comunitat educativa i, al mateix temps, impulsar el treball comú d’aquesta comunitat envers l’activitat pastoral del centre. Una escola de les Missioneres dels Sagrats Cors ha d’anunciar explícitament el missatge de Jesús mitjançant la formació humana-religiosa, animant processos personals, de grup i amb el propi testimoni.
La dimensió pastoral estarà present en totes aquelles activitats que es porten a terme durant la jornada escolar. Per assolir-ho, és necessària una actuació individual i conjunta que estigui guiada pel Caràcter Propi de les nostres escoles, el qual marca els senyals d’identitat propis tant dels centres com de la Congregació.
Aquesta proposta es basteix del Projecte de Pastoral comú de tots els centres de les MM SS CC, per aquest motiu en aquest document es contempla una oferta molt concreta d’acció pastoral que respecta les conviccions i situacions personals de tots, per la qual cosa, animam i convidam tota la comunitat educativa a participar i implicar-se en la tasca evangelitzadora.
CLAUS FONAMENTALS DE LA PROPOSTA
Formació del fet religiós
Les Missioneres dels Sagrats Cors sempre han valorat i han donat importància a l’educació del fet religiós, inherent a tot ésser humà, independentment de les diferents creences personals.
Fer opció per l’ensenyament del fet religiós es tradueix en evitar separar l’alumnat en funció de les seves preferències religioses o les de les seves famílies i facilitar a tot l’alumnat les eines necessàries per comprendre què és el fet religiós.
A les nostres escoles, de forma voluntària i dins l’horari lectiu s’ofereixen espais de reflexió i celebració, on es proposa i s’aprofundeix el projecte de Jesús.
Fora de l’horari lectiu, juntament amb la parròquia, s’ofereix una formació catequètica per a aquell alumnat o famílies que desitgen un aprofundiment en la fe cristiana dels seus fills i/o filles.
Cultura religiosa
Explora la dimensió religiosa de l’ésser humà.
Presenta el patrimoni cultural del cristianisme.
Dóna a conèixer la vida i el projecte de Jesús de Natzaret.
Presenta els principals elements de la vida de l’Església i els continguts de la fe cristiana.
Diàleg interreligiós
Aporta una mirada crítica al món contemporani des de l’evangeli i altres creences i no creences en un marc de convivència.
Descoberta del món interior
Podríem definir la interioritat com a la capacitat de descobrir la dimensió espiritual de la persona, de reflexionar i guardar en el cor el que anem vivint i experimentant i posant-ho de manifest en una forma de ser i d’estar, que ens faci sensibles i receptius dels valors de la vida. Gràcies a això, els fets i situacions no només passen, sinó que ens passen i ens traspassen impedint que passem per la vida sense viure-la.
Descoberta de la pròpia fe
Seguint el Caràcter Propi de les nostres escoles, la Pastoral pretén:
Afavorir amb el propi comportament el desenvolupament de valors personals, morals i espirituals que ens permetin gaudir de l’estimació, la solidaritat i el respecte mutu.
Acompanyar l’educand en el procés de descoberta personal i de recerca davant la pròpia vida i el propi comportament, per tal d’ajudar-li a trobar respostes serenes i positives que facilitin el benestar intern.
Donar a conèixer el missatge de Jesús de Natzaret com a model de vida i de conducta que, alhora que ens dignifica com a persones, ens apropa als altres i ens ajuda a valorar i gaudir de la pròpia existència.
OBJECTIUS GENERALS
L’objectiu general de les escoles de les Missioneres dels Sagrats Cors és l’educació integral de la persona des de l’estimació, l’acolliment, el respecte, l’acompanyament i la solidaritat, per ajudar-la a trobar-se amb la seva dimensió espiritual i existencial.
Tots els docents i tot el personal de les escoles de les Missioneres dels Sagrats Cors, assumeixen aquest objectiu com a propi, i seguint l’estil de sor Maria Rafaela – Sa Mestra Cases Noves – han de ser oberts, afables, senzills, acollidors, misericordiosos i, alhora, ferms i conseqüents amb les seves conviccions.
Pensem que cal ensenyar amb el propi exemple, ja que una educació que no es recolzi en el convenciment i en la vivència d’allò que és vol i es pretén, no és autèntica ni efectiva.
Per això determinem com a objectius generals els següents:
Oferir un model educatiu que promogui l’educació integral de la persona i l’educació en valors seguint el model de Jesús.
Potenciar els valors humans i cristians a partir de l’experiència educativa de LA MESTRA CASES NOVES així com també cuidar i donar a conèixer la figura de Sor Maria Rafaela fent nostra la seva visió.
Educar persones amb capacitat crítica, sensibles i compassives davant els problemes del món i impulsar el compromís en la recerca de la justícia i la pau.
Acollir i acompanyar la persona en el seu procés, és a dir, en la seva dimensió humana i cristiana partint d’un diàleg profund i coherent entre fe, cultura i vida en actitud d’escolta, trobada i acollida.
Animar la vivència d’una comunitat creient que comparteix i celebra la fe, viu amb goig i sentit els temps litúrgics i les festes.
Acompanyar l’alumnat en el seu creixement i itinerari de formació personal i cristiana en l’àmbit escolar donant eines per a que siguin capaços de viure en un món constantment canviant.
Construir una Comunitat Educativa viva en la qual tothom comparteixi un projecte Pastoral que sigui l’eix vertebrador de la vida del col·legi.
Crear i sostenir un ambient que permeti l’atenció personal des de l’òptica cristiana, la vivència del Déu dels pobres, la celebració sacramental, l’opció preferencial vers els més desvalguts i donar un testimoni clarivident de la fe, l’esperança i la caritat com a pilars vertaders de l’acció evangelitzadora.
OBJECTIUS ESPECÍFICS DEL CURS
Oferir un model educatiu que promogui l’educació integral de la persona i l’educació en valors seguint el model de Jesús:
Ajudar a l’alumnat a descobrir i potenciar les seves possibilitats personals (físiques, intel·lectuals, socials, emocionals i espirituals) a partir del lema del curs, per a que pugui arribar a un equilibri i estabilitat personal.
Celebrar el bon dia educant en la fe i afavorint que l’alumnat descobreixi l’amor de Jesús.
Realitzar les sessions d’interioritat per fomentar, així, espais i experiències significatives d’interioritat i oració on es pugui descobrir el propi món interior, i obrir-se a la transcendència i al retrobament personal amb Déu.
Afavorir en el dia a dia un ambient familiar, acollidor i de respecte.
Complir els objectius de la PGA.
Potenciar els valors humans i cristians a partir de l’experiència educativa de LA MESTRA CASES NOVES així com també cuidar i donar a conèixer la figura de Sor Maria Rafaela fent nostra la seva visió:
Viure els valors personals, socials i espirituals presents en el caràcter propi.
Celebrar el dia de la nostra Mare Fundadora, Sor Maria Rafaela i treballar la festa dels Sagrats Cors.
Posar l’accent en l’educació en valors cristians i actituds, des d’una perspectiva humana i evangèlica a fi que el seu comportament respongui a un model cristià d’estimació, valoració i respecte envers un mateix i envers tots els altres i l’entorn.
Treballar i ajudar des de l’àrea de religió a respondre a l’oferiment que es fa des del caràcter propi.
Educar persones amb capacitat crítica, sensibles i compassives davant els problemes del món i impulsar el compromís en la recerca de la justícia i la pau:
Potenciar la implicació i participació de la comunitat educativa en les activitats solidàries plantejades al calendari de pastoral.
Programar i participar en activitats on col·laborem amb Mans Unides, Càritas..
Mostrar interès i disponibilitat en la participació de les campanyes promogudes des de l’escola.
Acollir i acompanyar la persona en el seu procés, és a dir, en la seva dimensió humana i cristiana partint d’un diàleg profund i coherent entre fe, cultura i vida en actitud d’escolta, trobada i acollida:
Despertar en l’alumnat l’interès i la vivència de la diversitat cultural i religiosa com un element enriquidor que permeti la integració de tots.
Afavorir el desenvolupament de la seva dimensió social i el coneixement de l’altre per tal d’afavorir l’empatia i aconseguir que la seva inserció en la societat es realitzi de forma autònoma, crítica, responsable i constructiva.
Fomentar el desenvolupament de la dimensió ètica i transcendent de la persona a través del descobriment de la pròpia interioritat i espiritualitat amb l’objectiu de poder trobar i donar sentit i resposta a l’existència i a la condició humana.
Acompanyar l’alumnat davant les preguntes transcendentals per intentar trobar respostes.
Animar la vivència d’una comunitat creient que comparteix i celebra la fe, viu amb goig i sentit els temps litúrgics i les festes:
Programar i preparar amb tota la comunitat educativa els temps litúrgics.
Viure els temps litúrgics i les festes pròpies en celebracions contextualitzades, adaptades i experiencials. Tal com ho fèiem amb el Dimecres de Cendra, el mes de maig, les Eucaristies...
Celebració, col·laboració i treball conjunt amb la parròquia i altres entitats.
Acompanyar l’alumnat joves en el seu creixement i itinerari de formació personal i cristiana en l’àmbit escolar donant-los eines per a que siguin capaços de viure en un món constantment canviant:
Posar al seu abast els coneixements necessaris per entendre i comprendre la vida, el món i les diferents cultures i religions amb l’objectiu de què adquireixin les competències necessàries per interactuar i comunicar-se de forma assertiva amb ells mateixos, amb els altres i amb l’entorn.
Acompanyar al procés de creixement personal i recerca del seu projecte de vida.
Promoure i col·laborar en la seva formació per afavorir una resposta comuna, coherent i viscuda de tots els docents centrada en l’assoliment dels objectius educatius expressats en el Caràcter Propi.
Avaluar aquestes competències de manera transversal a través del dia a dia.
Construir una Comunitat Educativa viva en la qual tothom comparteixi un projecte Pastoral que sigui l’eix vertebrador de la vida del col·legi:
Animar al Claustre a la participació de formacions sobre Pastoral (jornades, trobades, cursos...)
Comunicar les accions pastorals a través de diferents espais; claustre, formació, reunions del departament, xarxes socials...
Donar a conèixer el Pla de Pastoral de l’escola a tota la comunitat educativa.
Treballar conjuntament tot l’equip del Departament de Pastoral amb tutors i tutores per assegurar la coherència dels plans educatius amb la proposta de pastoral.
Crear i sostenir un ambient que permeti l’atenció personal des de l’òptica cristiana, la vivència del Déu dels pobres, la celebració sacramental, l’opció preferencial vers els més desvalguts i donar un testimoni clarivident de la fe, l’esperança i la caritat com a pilars vertaders de l’acció evangelitzadora.
ESTRUCTURA I ORGANITZACIÓ
Equip de Pastoral
Components:
Director de Pastoral: Sor Catalina Pascual i Sor Alicia Juan Obrador.
Cap de Pastoral: Francisca Cantallops, Mª de Lluc Planas i Marta Coll.
Representants d’ Educació Infantil: Eva Rodríguez i Joan Vey.
Representants d’ Educació primària: Joan Rafel Covas, Biel Roca i Núria Cirer.
Representants d’ESO: Carlos Ramón, Mar Seguí i Martí Vallés.
Representants de CFGM: Mar Seguí.
Reunions:
Sempre que es pugui es faran les reunions presencials els dimarts de 13.30 a 14.30.
Es convocarà amb temps als membres del departament. En cas que sigui necessari, el coordinador podrà convocar tantes reunions com calgui, ampliar-les i sol·licitar l’assistència de qualsevol membre de la Comunitat Educativa.
S’ha de tenir en compte que és l’òrgan executiu de la Pastoral del col·legi.
Les seves funcions es poden sintetitzar en dues grans línies:
Elaborar els materials necessaris perquè els tutors puguin desenvolupar el nivell elemental de l’acció pastoral.
Aprofundir en el desenvolupament del «segon nivell» de l’acció Pastoral en el col·legi.
Funcions específiques:
Coordinar i impulsar les tasques de l’escola, entenent que la Pastoral és present de forma intrínseca al dia a dia escolar.
Redactar avaluar i revisar anualment la proposta de pastoral.
Vetllar perquè es doni a conèixer l’acció de pastoral de l’escola a tota la comunitat educativa i es faci extensiva a través dels mitjans de comunicació a la resta de la societat.
Marcar les línies bàsiques de la pastoral del centre a partir de les propostes de l’Equip Coordinador de Pastoral Educativa.
Coordinar la Pastoral del Pla d’Acció Tutorial.
Elaborar un calendari d’activitats pastorals per a cada curs.
Distribuir el lema del curs i altres missatges comuns de Pastoral.
Fomentar i dinamitzar les diferents campanyes de solidaritat en les quals col·labora l’escola.
Ajudar programar i col·labora a les convivències de l’alumnat.
Preparar i intervenir en les trobades i la formació dels professorat.
Fomentar les activitats de voluntariat.
L’Equip Directiu de l’escola vetlla per a què es dugui a terme la Proposta Pastoral del centre.
Difondre la Proposta de Pastoral.
Continuar amb l’acció empresa de conscienciar la Comunitat Educativa de la tasca que realitzen les MM SS CC a les seves missions a diferents punts del món.
Potenciar la celebració del dia de la Mare Fundadora i dels Sagrats Cors.
Ajudar i col·laborar amb els tutors en les celebracions i festes que tenguin lloc durant el curs que necessitin la presència activa de l’equip de Pastoral.
Potenciar l’oració del matí i ajudar els cursos en què aquest objectiu no s’assoleix satisfactòriament.
Coordinar la pastoral de l’acompanyament personal.
Altres tasques encomanades per part de l’Equip Directiu.
Claustre. Funcions específiques
Acompanyar l’alumnat en totes les tasques del centre.
Animar i organitzar el “ Bon dia”.
Assistir a trobades i formació de docents.
Participar i organitzar les festes, celebracions i activitats de pastoral de l’escola.
Dur a terme el Pla d’Acció Tutorial.
Alumnat. Funcions específiques
Col·laborar i participar en la reflexió diària que es fa entorn del “Bon dia”.
Elaborar materials d’ambientació i decoració de l’escola.
Col·laborar i participar en les activitats de Pastoral de l’escola.
Participar en les activitats solidàries.
Famílies. Funcions específiques
Assistir a les trobades i celebracions de la Comunitat Educativa.
Participar en diverses activitats de l’escola com les campanyes solidàries.
Treballar conjuntament amb els tutors dels seus fills.
Intervenir en les diferents associacions de mares i pares de l’escola.
Col·laborar amb el centre en el procés de formació i creixement personal dels seus fills.
ACTIVITATS
Celebració de l’acolliment:
A començament de curs es duran a terme la celebració d’acolliment en què es presentarà el lema per a tot el curs.
Per aquest curs el lema proposat és: “Anima’t, tu pots canviar el món ” que treballarem en les classes, les tutories i totes les celebracions. Aquest lema es trobarà a les dues entrades i a totes les aules del centre per mitjà d’un petit cartell.
Bon dia:
Tots els dies a l’inici de la jornada i en tots els cursos, es du a terme l’oració/reflexió del matí.
Els dimarts de tot el curs dedicarem el bon dia a treballar sobre la importància de tenir cura del nostre planeta.
Convivència/ sortida d’amistat:
Tindrà lloc a partir del mes d’octubre en una sola jornada pels cursos de 1r, 3r, 4t i 5è d’EP; també pels alumnes de 1r i 2n d’ESO. Al mes de maig es duran a terme les convivències de 3r d’ESO. Per tal d’aprofitar aquesta activitat el professorat continuarà treballant amb l’alumnat el tractat en ella durant tot el curs.
Aquesta activitat la posa en pràctica cada tutor/a amb el seu curs amb l’ajuda de l’Equip de Pastoral i el professorat de Religió, l’objectiu de la qual és conviure i conèixer profundament els membres participants.
Aquesta sortida es durà a terme seguint el calendari de pastoral.
Mini colònies:
L’alumnat de 4t ESO fan de monitors/res a l’alumnat de 2n EP durant dos dies de convivència, jocs i pregària.
Reunions amb famílies:
En totes les reunions generals que es realitzen a principi de curs amb famílies el mes de setembre i/o octubre, es presentarà el lema.
Setmana del Domund:
Durant la setmana, sensibilitzam l’alumnat en la tasca evangelitzadora dels missioners i missioneres i preparam unes activitats amb la finalitat de comprometre’ns a ajudar als més pobres.
Setmana de la Solidaritat i Congregacional. Mercadet Solidari.
L’objectiu d’aquest esdeveniment és donar suport moral i econòmic a les missions de les MM.SS.CC .
Celebracions de l’advent.
La darrera setmana de novembre s’inicien aquestes celebracions a cada curs per a preparar el Nadal.
Campanya de Nadal:
Es pretén que l’esperit i el sentit cristià aparegui dins l’escola d’una forma clarivident. Aquesta campanya es concreta en: vivència de l’advent, la campanya del rebost, les nadales, les accions de voluntariat, Eucaristia amb la col·laboració de l’AMPA, etc.
Setmana o dia de la Pau.
El duran a terme l’equip docent juntament amb l’Equip de Pastoral.
Festa de Sant Antoni i Sant Sebastià.
Se celebrarà amb diferents activitats a l’aula, la possible visita dels dimonis i un berenar típic mallorquí.
Setmana de Mans Unides.
La campanya de Mans Unides, en la qual participa tot el col·legi, es proposa informar i sobretot, sensibilitzar tota la comunitat educativa entorn de les múltiples necessitats dels països del Tercer Món.
Dia 8 de març: Festa de Sor Maria Rafaela:
En aquesta festa recordam la vida i els fets de La Mestra Cases Noves amb diferents activitats preparades per la comunitat educativa.
Celebració del Dimecres de Cendra.
Es fa una celebració senzilla per a Infantil i Primària i una altra per a Secundària que consisteix a escampar cendra en el front de cada alumne. Es preparen unes activitats prèvies que es duran a terme des de l’àrea de Religió.
Celebració del Mes de Maria.
Aquesta celebració es durà a terme amb l’alumnat a partir d’una organització prèvia des del Departament de Pastoral.
Celebració de la Festa del Cor de Jesús i final de curs.
Durant els darrers dies de classe, en el mes de juny, té lloc una Eucaristia i a cada aula es realitzen activitats relacionades amb els Sagrats Cors.
Acompanyament personal.
Continuar amb l’acompanyament i les entrevistes personals per a ajudar l’alumnat a solucionar els problemes i les diferències de convivència.
Acollida.
Es continuarà amb el projecte d’acollida a professorat i alumnat nouvinguts i les seves famílies.
Trobada de Pastoral amb el professorat.
El claustre participa en unes jornades de formació relacionades amb la tasca de pastoral.
Interioritat.
El professorat d’educació física presentarà una proposta de treball amb la seva classe, on es plantejaran una sessió a realitzar cada trimestre.
Espiritualitat.
Es realitzaran sessions per tal d’ajudar a descobrir l’espiritualitat dels alumnes.
Altres activitats.
Possibles activitats que puguin sorgir al llarg del curs.